[Basica-PCVC] tl032. Feldman G.: Experimental Model: Anatomopathological...-Modelo Experimental: Evaluacion Anatomo Patologica...

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Thu Sep 17 21:23:58 ART 2009


From: Gabriela Feldman 
tl032. Feldman G.: Experimental Model: Anatomopathological...-Modelo
Experimental: Evaluacion Anatomo Patologica...

About your commentary, it is really possible for all the disorders mentioned
in the book, to be produced by lead. Emphasizing that up to this date some
wines were found with a certain content of lead not by adulteration, but by
the migration of the lead existing in the glass; even more in such times
when contamination was not considered significant. There is no bibliography
that would mention lead with organoleptic characteristics that would improve
taste, but we ignore if at the time, the metallic taste was considered a way
to improve it. 
On the other hand, the significance toxicology had is well known in history,
to solve some facts that occurred without explanation, for instance the
chaos and loss of the ideal of Roman citizens lead to the deterioration of
institutions and political structures, facilitating the fall of the Western
Roman Empire (it is suggested that all the toxic effects of the metals they
used to eat: pans and cooking utensils made of copper, bronze and gold, were
the causes of their neurotoxic effects); the madness of Renaissance painters
among others (madness and genius) were due to the effects of solvents and
paints with an important content of metals, and so many other examples. 
Lead damages vascular and cardiac structures, producing typical saturnine
colics that are digestive symptoms. 
On the other hand, we should consider that twenty years ago approximately,
PVC pipes arose, so to this date in any home with piping from before that
date (which are so much more than one may think) we should think that the
water drunk, due to the corrosive action of it on the lead pipes, is surely
a source of pollution.

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Con respecto a vuestro comentario, realmente es factible que todos los
trastornos mencionados en el libro sean producidos por el plomo. Destacando
que hasta la actualidad se encontraron vinos con cierto contenido de plomo
no por adulteración sino por la migración del plomo existente en los
vidrios; más aún en esa época en la cual los contaminantes no tenían
importancia. No hay bibliografía que mencione al plomo con características
organolépticas tales que mejore el sabor, pero no sabemos si en esa época el
sabor metálico era una forma de mejorarlo.
Por otro lado, es conocida en historia la relevancia que tuvo la toxicología
para dilucidar algunos hechos sucedidos sin explicación, por ejemplo el caos
y pérdida del ideal de ciudadano romano, llevo al deterioro de las
instituciones y estructuras políticas facilitando la caida del imperio
romano de occidente (se viene sugiriendo que todos los efectos tóxicos de
metales que usaban para comer: ollas y utensillos de cobre, bronce y oro,
fueron los causales por sus efectos neurotóxicos); la locura de los pintores
renacentistas entre otros (la locura y el genio), fueron por los efectos de
solventes y pinturas con importantes contenido de metales y así muchos
ejemplos más.
El plomo daña estructuras vasculares y cardíacas; produciendo los típicos
cólicos saturninos que son manifestaciones digestivas.
Por otro lado consideremos que recien desde hace veinte años aproximadamente
surgieron los caños de pvc, es así que hasta nuestros días toda vivienda que
posea cañerías de más de ese tiempo (que son muchas más de lo que uno cree)
tendría que pensar en que el agua que consume, por la acción corrosiva de la
misma sobre el caño de plomo seguramente es una fuente contaminante.  

Gabriela Feldman




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